
بازگشت نخبگان، مفیدتر از همیشه00 نظر

معاون مرکز تعاملات بین الملل معاونت علمی با بیان این که ۲۵۰ شرکت دانش بنیان توسط ایرانیان غیرمقیم راه اندازی شده، گفت: نیمی از این افراد در رشتههای مهندسی و پزشکی فعالیت دارند.
سید علی حسینی، معاون روابط علمی و سرمایه انسانی مرکز تعاملات بین الملل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان این که غالبا نخبگانی که به کشور باز میگردند در قالب شرکتهای دانش بنیان، استارتآپها و دانشگاهها فعالیت میکنند، گفت: تاکنون به واسطه ۱۲۸۰ نفری که به صورت دائم به کشور برگشتهاند ۹۳ استارت آپ راه اندازی شده است.
وی با اشاره به فعالیت این نخبگان در شرکتهای دانش بنیان گفت: بیش از ۳۰۰ نفر از این نخبگان در شرکتهای دانش بنیان فعالیت میکنند و ۲۵۰ الی ۳۰۰ نفر دیگر شرکت دانش بنیان راه اندازی کردهاند.
معاون روابط علمی و سرمایه انسانی مرکز تعاملات بین الملل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به حوزه فعالیت نخبگان غیر مقیم افزود: شرکتهای دانش بنیانی که این افراد فعالیت میکنند بیشتر در حوزههای آی تی، بایو تکنولوژی، تجهیزات پزشکی، سلول بنیادی، نانو و کامپوزیت هستند.
حسینی با اشاره به رشتههای نخبگانی که به کشور برای فعالیت بازگشتهاند، گفت: ۵۳ درصد این افراد در رشتههای فنی و مهندسی و علوم پزشکی، ۲۳ درصد علوم پایه، ۲۰ درصد علوم انسانی و ۴ درصد بالینی فعالیت میکنند.
وی تاکید کرد: همچنین ۴۰۰ نفر از این نخبگان عضو هیات علمی دانشگاههای برتر کشور شدهاند و به تدریس مشغول هستند.
برنامه همکاری با کارآفرینان ایرانی خارج از کشور اجرایی میشود
برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور در حوزه فناوریهای نرم به منظور انتقال دانش، تجربه و ایدههای فناورانه به داخل در بیش از ۸۰ پایگاه تخصصی منتخب داخلی اجرا میشود.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در راستای رسیدن به اهداف بلند مدت چشم انداز علمی کشور و بهره گیری از ذخایر علمی و تخصصی سرمایه انسانی خارج از کشور، برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور توسط مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری درحال اجرا است.
این برنامه به منظور انتقال دانش، تجربه و ایدههای فناورانه به داخل طراحی شده و بیش از ۸۰ پایگاه تخصصی شامل دانشگاهها، پژوهشگاهها، پارکهای علم و فناوری، شرکتهای فناور و مراکز رشد و نوآوری برجسته داخلی دراین راستا با مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری همکاری دارند.
این برنامه در قالب حمایت از انجام پروژههای تحقیقاتی و فناورانه همچون پسا دکتری، فرصت مطالعاتی، استاد مدعو و معین، راهاندازی کسب و کارهای فناورانه، اشتغال در شرکتهای فناور و برگزاری سخنرانی و کارگاههای تخصصی اجرا میشود تا به ارتباط مؤثر متخصص و مراکز علمی و فناوری برگزیده کشور کمک کند.
در همین راستا، ستاد توسعه فناوریهای نرم و هویت ساز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز ضمن اطلاع رسانی این خبر به شرکتهای داخلی، شتابدهندهها، مراکز نوآوری و مراکز رشد در حوزههای مربوطه و همچنین ایرانیان خارج از کشور؛ آمادگی خود را جهت همکاری و ارائه تسهیلات به مجموعههای داخلی فعال در این حوزه اعلام میکند.
دو روش برای برقراری ارتباط با معاونت توسعه روابط علمی و سرمایه انسانی مرکز وجود دارد که در روش نخست مجموعههای داخلی (شرکتها، شتابدهندهها، مراکز نوآوری و مراکز رشد)، که مستقیماً با هر یک از ایرانیان خارج از کشور ارتباط برقرار کردهاند، میتوانند با ارائه مستندات لازم و مدارک هویتی طرفین، از تسهیلات مورد نظر استفاده کنند.
در روش دوم ایرانیان خارج از کشور، در حوزههای مشخص شده میتوانند رزومه و علاقه مندیهای خود را برای توسعه فناوریهای نرم و هویت ساز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارسال کرده و مجموعههای داخلی (شرکتها، شتابدهندهها، مراکز نوآوری و مراکز رشد) نیز میتوانند نیازمندیهای خود برای استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور برای این ستاد ارسال کنند.
امنیت اقتصادی زیرساخت بازگشت بیشتر نخبگان
فضای اقتصادی نیازمند امنیت اقتصادی است. مدیران کشورهایی که بیشترین بازگشت نخبگان در آنها اتفاق افتاده تمام تلاش خود را برای حمایت از ایجاد امنیت کسب و کارهای نوپا به کار گرفتهاند. سیاست گذاریهای حمایتی دولتها در این زمینه نه به صورت پرداخت وجه مستقیم به شرکتها، بلکه تدوین سیاستهایی بوده که امنیت فعالیت سالم اقتصادی کسب و کارهای نوپا به خطر نیفتد. بسیاری از نهادهای اقتصادی قدیمی به دلیل متصل بودن به منابع ثروت و نفوذ در بدنههای رسانهای و ساختارهای قدرت به عاملی مهم در برابر رشد و توسعه نهادهای جوانتر تبدیل میشوند. ضرورت حمایت اقتصادی از کسب وکارهای جوان و جلوگیری از حمله و هجمه نهادهای قدیمی – که عموما پشت بهانهها و ایرادات دیگری پنهان میشود - و ایجاد توازن در فضای مدیریتی مهمترین وظیفه حکومت هاست. نهالهای اقتصادی نوپا بسیار شکنندهاند و در تمام کشورهای جهان دولتها تلاش زیادی برای محافظت آنها به کار میبرند.
شاید بتوان از تجربه کشورهای در حال توسعه یا توسعه یافتهای که با این موضوع مواجه بودهاند هم بهره گرفت. کشورهایی مانند چین، کره جنوبی، هند، پاکستان یا کشورهایی همچون برزیل و آرژانتین در این زمره قرار دارند. چین به عنوان یکی از قطبهای اقتصادی دنیا، مدتها با موضوع مهاجرت جوانان و نخبگانش روبه رو بوده، اما با تغییراتی در قوانین دولت مرکزی، تغییر شرایط در فضای سیاسی و اقتصادی و به خصوص رویکرد دولت در به کارگیری نیروی جوان و نخبه از و همچنین تسهیل شرایط در بخش های محلی برای سرمایه گذاری و مهاجرت معکوس، پاداشها و تسهیلاتی که در نظر گرفته شده است، مهاجرت معکوس را سرعت بخشیده است. در هند، نخست وزیر یکی از بزرگترین مدافعان توسعه فضای استارتآپی در این کشور است. با حمایت این مرجع قدرت، استارتآپهای بومی هندی حالابه موفقترین استارتآپهای بینالمللی تبدیل شدهاند و فرصتهای تولید شده در این کشور دیگر تنها در اختیار شرکتهای خارجی نیست. هند برای بازگرداندن و استفاده از تجربه نخبگان خود پس از واقعه ۱۱ سپتامبر، شرایط ویژهای برای هندی الاصلهای آمریکایی ایجاد کرد و با دادن تابعیت به این افراد، شرایط بازگشت و حتی راه اندازی کسب وکار را برای این نسل از هندیها هم فراهم کرد. یکی از متفاوتترین رویکردها به دیاسپورا و کمک به مهاجرت معکوس در کره جنوبی صورت گرفته است که همگی از سیاستهای دولت پارک چونگ نشات گرفته است. در این تفاوت، سیاستهای اقتصادی از یک سو و از سویی دیگر توسعه فرهنگی کره جنوبی به نسبت آمریکا از دلایلی است که نخبگان کره جنوبی عزم مهاجرت به کشورشان کردهاند.
نظرات ( 0 )