
شنبه گفت در کتابخانه ملی ایران؛ دیپلماسی فرهنگی بسیار اثربخشتر از دیپلماسی سیاسی است00 نظر

خانم دکتر بروجردی ضمن خوشامد بیان کردند: دانشجویان و فارغالتحصیلان ایرانی خارج از کشور به عنوان مسلمان ایرانی، امروز در جایگاه سفیران علمی و فرهنگی کشور محسوب می شوند و این موقعیت فرصت مغتنمیست تا وظایف و رسالت نقش خود را در عرصه بین الملل تدوین و توصیف کنند.
جامعه اسلامی ایران به سابقه و قدمت دیرینه در عرصه بین الملل، که سابقه تمدنی بسیار وسیعیست، شناخته میشود و آیندگان نیز با تاثیر به انچه که ما به عنوان یک فرهنگ آن را حمل میکنیم میتوانند رویکرد تازهای رو با جایگاهی ویژه ترسیم نمایند.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه به رویکرد این سازمان اشاره کرد و گفت: دیپلماسی فرهنگی بسیار اثربخش تر از دیپلماسی سیاسی است؛ اگر ما بتوانیم به تغییر رویکردها و باورها همت بگماریم، میتوانیم نقش خود را در دایره باورهای دیگران نافذ و جاری کنیم. بنابراین تمدن فیزیکی یا کالبدی نیست که جایگاه ایران را در جهان مشخص نماید بلکه در تعریف تمدن آنچه اهمیت دارد میزان نفوذ و دایره تاثیر ما بر روی انسانها و باورهای آنان (حتی با تعامل بر ادیان و کشورهای دیگر) میتوان کشور را به سر منزل مقصود رساند.
دکتر بروجردی به تکثر مذهب در کشور اشاره کرد و ادامه داد: ما علاوه بر سایر وجوه از وجه اسلامی هم برخورداریم؛ هم شیعه بودن و هم اسلامی بودن که در جهان بی نظر است. با توجه به اینکه در کشور ما تکثر مذاهب و ادیان وجود دارد بر همین اساس ما به خوبی و بسیار راحتتر میتوانیم در تعامل ادیان و با کمک یکدیگر این مملکت را به سرمنزل مقصود خود برسانیم. ایشان از قدمت چهل ساله انقلاب اسلامی ایران سخن به میان آوردند و اضافه کردند: این ۴۰ سال برشی از مملکتی است که دارای قدمت و سابقه زیادی است و ایران امروز با وجوه مختلف از جمله انقلابی بودن، اسلامی ایرانی و ایرانی اسلامی بودن شناخته شده است. ایران منهای اسلامی، ایران منهای مدرنیته و ایران منهای فرهنگ جایز نیست هیچ یک از وجوه جامعه ایران منفک از سابقه تمدنی خود نیستند؛ ایران اسلامی یا جمهوری اسلامی ایران یک مفهوم واحد هستند و بایستی همهی آنها را در کنار هم قرار بدهیم و اصول انسانی و اعتقادی را در تمام زندگی خود به کار گیریم تا به تصویری منحصر به فرد برسیم.
دکتر بروجردی با نگاه به رویکرد پیامبر در عرضهی تمدن ادامه دادند: پیامبر تمدنی نوین را بر پایه وجه علم و دانش، به عنوان مهمترین شاخصه جامعه مسلمان معرفی کردند. اگر قرار است در عرصه بینالمللی وارد عمل شویم و در جهان تاثیرگذار باشیم ناگزیرهستیم در کنار شناخت مبانی فرهنگی سایر کشورها، با روشهای مختلف فرهنگ خود را منتقل کنیم و تعامل فرهنگی در راستای تعامل علمی دانشجویان در سایر کشورها میتواند راهحلی بسیار مناسب باشد.
اگر قرار باشد در«دهکده واحد جهانی» فرهنگها گم شوند و فقط یک فرهنگ در آن حاکم باشد نمیتوان انتظار نجات کشورها و انسانها را داشت؛ امروز رسالت ما این است که در کنار حفظ فرهنگ خود به آموزش آن نیز بپردازیم و فرهنگ خود را در دیگران شکل دهیم چرا که نیاز هستش که مبنای فکری و باورهای ما نیز در این دهکده دیده بشود. ما با دانش، اندیشه و تفکر میتوانیم با دیگران ارتباط برقرار کنیم.
ایشان مهمترین رویکرد پیامبر(ص) پس از علم و دانش را برابری انسان ها با یکدیگر عنوان کرد و افزود: به فرموده پیامبر اسلام(ص)، تمام انسانها باهم برابرند مگر در تقوا. این امر می تواند نماد اخلاق گرایی باشد.
برابری و حفظ کرامت انسانی نرم افزار تمدن نوین است و بهترین راه بازگشایی گفتگو با دیگران است؛ اگر تمدن منفک از حقیقت شما باشد نمیتواند ماندگاری ایجاد کند، اگر بخواهیم تمدنی نوین را عرضه کنیم باید ریشهها را حفظ کنیم و ضمن تعیین الویتها، اصول مدیریتی موقعیتها را جلو ببریم.
وی تصریح کرد: امروز دنیا بر این امر مانور زیادی میدهد اما کشتارهای میانمارو افغانستان نشان دهنده این است که کرامت انسانی و حقوق شهروندی حفظ نشده است اما شعار حقوق بشر و حقوق انسانی به عنوان یک لفظ چشم پرکن مطرح است. امروز آنان که منادی حقوق بشر سر میدهند منافع شخص و گروهی را اصل خود قرار دادهاند و حقوق بشر در جاهایی زیرپا گذاشته میشود. ما باید به عنوان کشور مسلمان در عرصه بین الملل عرض اندام کنیم. باید بگویم که هم اکنون ما در بسیاری از موارد دچار عقب ماندگی هستیم و لازم است به واسطه تلاش افرادی چون شما این سرزمین را به سمت توسعه و پیشرفت هدایت کنیم.
بر اساس سند چشم انداز ۱۴۰۰ ایران به عنوان دومین کشور در حوزه قطب علمی در منطقه تعریف شده است اما گامهای برداشته شده پوشش دهنده این هدف نیست. در این زمینه لازم است که شما جوانان برای توسعه ایران در حوزه دانش مسئولیتهای خود را به خوبی بشناسید.
بروجردی با بیان اینکه روزانه ۱۵۰۰ نفر دانشجوی مقطع دکتری و فوق لیسانس به کتابخانه ملی ایران مراجعه میکنند، اضافه کرد: در سالن اندیشگاه این سازمان روزانه دو الی سه نشست با حضور اصحاب اندیشه برگزار میشود و امنیت لازم برای مطرح کردن مباحث چالشی برقرار است و در نهایت حاصل این بحث و گفتگو در سایت کتابخانه ملی ایران قرار میگیرد.
دکتر بروجردی با اشاره به وجود ۵ میلیون جلد کتاب در کتابخانه ملی ایران، ادامه دادند: هرساله بر تعداد این منابع افزوده میشود چراکه از هر کتاب و نشریات دیگر یک نسخه در این مجموعه آرشیو و نگهداری میشود.
وی همچنین به دیجیتال سازی ۴۰ هزار نسخه خطی اشاره کرد و گفت: ۲۰۰ هزار پایان نامه نیز دیجیتال سازی شده است.
پس از پایان صحبتهای دکتر بروجردی مسائلی از جانب دانشجویان و فارغ التحصیلان خارج از کشور مطرح گردید که با پاسخ خانم دکتر بروجردی همراه شد:
از جمله موضوعات مطرح شده: درخواست پیگیری قانون کپی رایت توسط وزارت علوم ضمن دیجیتالی شدن پایاننامهها و مقالات، توسعه ظرفیتهای در گسترش دانشگاههای بین المللی و صادرات دانشجویان به خارج از کشور در راستای افزایش تجربه و ظرفیتها، توجه به جوانان و گسترش اندیشه جوانگرایی مدیران، استفاده از دانش و یافتههای آنان برای راه اندازی و گسترش استارتاپها و مشخص کردن نحوهی تعامل دانشجویان خارج از کشور با سایر نهادها و مراکز در ایران؛ دانشجو در خارج تنهاست و نیاز است تا پلهای ارتباطی شفاف و مطرح باشند.
نظرات ( 0 )