
عوامل تاثیرگذار در شکست یا موفقیت مهاجرت تحصیلی00 نظر

در مقالهای با عنوان موفقیت تبادلات علمی بینالمللی مهمترین عوامل اثرگذار بر موفقیت مهاجرت تحصیلی بیان شد. در این مقاله به توضیح بیشتر عوامل مطرح شده میپردازیم.
تسلط به زبان انگليسي(زبان مقصد):
نتايج تعدادي از مقالاتی که در حوزه سنجش موفقیت مهاجرتهای تحصیلی صورت گرفته است، بر نقش تسلط به زبان خارجي به ويژه زبان انگليسي در موفقيت تحصيلي دانشجويان اعزام به خارج و همبستگي زياد بين نمره آزمونهاي زبان و موفقيت تحصيلي ايشان دلالت ميکند.
فرضا، نمره آزمون IELTS بالای ۶ براي اكثريت دانشگاههاي دنيا نمره قابل قبولي است؛ اما تحقیقات نشان داده است که بالاتر بودن این نمره، شانس موفقیت مهاجران تحصیلی را افزایش داده است.
استاد راهنمای تحصیل
دانش، مهارت ارتباطي و قدرت هدايت استاد راهنما بدون شك یکی از كليديترين خصوصياتي است كه بايد سيستم مديريت بورسیه به آن توجه نمايد.
از نظر دانشجويان، استاد راهنماي با تجربه داراي دانش و وقت كافي يك استاد راهنماي ايدهآل است. اما اغلب دانشجويان ايراني، در زمان گرفتن پذيرش، با محدوديتهاي جدي مواجه هستند و به دليل عدم دسترسي به منابع كافي اطلاعاتي و راهنمايي از سوي افراد با تجربه، هدف اصلي خود را فقط گرفتن پذيرش ميبينند و در اين شرايط، دانشجوياني كه به مسئله استاد راهنما توجه دارند، اندك هستند. با توجه به اين موضوع كه اغلب دانشگاههاي خارج از كشور داراي تعداد زيادي دانشجوي غير بومي هستند و به نقش استاد راهنماي خوب آگاهي دارند، اما زياد نگران از دست دادن دانشجويان خارجي به دليل استاد راهنماي نامناسب نیستند. بنابراين، نقش نظام اعطاي بورس در ارزيابي دقيقتر اساتيد راهنما و همچنين آگاه ساختن دانشجويان به اين نقش و ترغيب آنان به انتخاب خودآگاهانه و مدبرانه ايشان بسيار مهم است.
شخصيت فردي
در بسياري از دانشگاههاي معتبر، شرط اصلي گزينش را، مصاحبه فني قرار ميدهند كه اين ارزشيابي نيز بايد به روش علمي انجام شود. نتایج این مصاحبهها میتواند برخی از جنبههای شخصیتی افراد را مشخص کند. اما همواره ابعادی وجود دارد که به سادگی قابل تشخیص نیستند. تاثیر این ابعاد شخصیتی بر موفقیت دانشجویان خارجی، همواره مورد توجه بوده است.
مثلا فشارهاي رواني ناشي از زندگي در كشوری ديگر ممکن است باعث بروز اشكالاتي در تحصيل یا حتی زندگی فرد شود. اگر فرد شخصیتی مستقل نداشته باشد، احتمالا آسیبهای شدیدی خواهد دید. این وضعیت در مواجهه با فرهنگهایی که با فرهنگ کشور مبدا تفاوتهای بسیاری دارند، بیشتر به چشم میآید.
روانشناسان مرحله اول مهاجرت را «ماه عسل» مینامند. در این مرحله که معمولا تا یک ماه به طول میانجامد، شخصص مهاجر مثل یک توریست از تماشای مناظر و خیابانها و مواجهه با انسانهای جدید لذت میبرد اما بعد از گذشت یک ماه وارد مرحله «عدم پذیرش» میشود.
این مرحله بین ۳ تا ۶ ماه طول میکشد. گاهی شخص مهاجر به دلیل نداشتن توانایی ارتباط گرفتن با افراد جدید منزوی و دلسرد میشود. با عبور از دوره بحرانی که گاهی با افسردگی هم همراه میشود مهاجران خود را با شرایط محیط جدید تطابق میدهند.
مثلا سبک زندگی در کشورهای غربی کاملا متفاوت با ایران است. شهروندان طبقه متوسط کشورهای توسعه یافته برخلاف ایران اوقات فراغت زیادی ندارند. آنها فقط آخر هفتهها فرصت تفریح پیدا میکنند و حداکثر سالی یکبار مسافرت میکنند. این شرایط برای کسانی که به سبک زندگی ایرانی و رفت و آمدهای خانوادگی عادت دارند ممکن است چندان خوشایند نباشد.
مسائل مالی
اگرچه تحقیق حاضر بیشتر دانشجویان بورسیه را مورد واکاوی قرار داده است، اما مشکلات مالی گریبان خیل عظیمی از دانشجویان مهاجر را میگیرد و حتی دانشجویان بورسیه نیز از این قاعده مستثنی نیستند. قطعا زندگی در برخی از شهرهای دانشگاهی پرهزینهتر از بورسیهای است که دانشگاه مقصد میپردازد و دانشجویان برای مدیریت بودجهی خود، نیاز به شغل دارند. برخی کارهای دانشجویی نظیر دستیار آموزشی شدن و کار در دانشگاه را انتخاب میکنند و برخی دیگر به صورت جدیتر در خارج از فضای دانشگاه به جستجوی کار میپردازند.
پیشرفت همزمان تحصیلی و شغلی امریست که ممکن است به سادگی قابل تحقق نباشد. بنابراین دانشجو برای موفقیت در دوران تحصیل لازم است مدیریت بسیاری خوبی بر روی زمان خود داشته باشد. تاثیر این فشارهای مالی از ابتدا که دانشجو نیاز به تامین مالی برای خروج از کشور دارد، قابل مشاهده است و طبیعتا در مدت زمان تحصیل و کیفیت تحصیل دانشجویان اثرگذار است.
عدم ثبات قوانین مهاجرتی
قوانین مهاجرتی کشورهای مختلف تحت تاثیر رویدادهای سیاسی و تحولات اجتماعی ممکن است تغییر کند. با توجه به اینکه پروسه اخذ اقامت چند سال طول میکشد باید خود را برای این اتفاقات ناگهانی آماده کنید. فرمان مهاجرتی ترامپ که برای مهاجران ۷ کشور دردسرساز شد، اصلا قابل پیش بینی نبود. همه گمان میکردند این صرفا شعار تبلیغاتی ترامپ در دوران انتخابات بوده و اجرایی نخواهد شد.
این موضوع در مورد دیگر کشورها هم صدق میکند. مثلا دولت قبلی کانادا اعلام کرده بود کسانی میتوانند تابعیت کانادایی دریافت کنند که از ۶ سال اخیر حداقل ۴ سال را در خاک این کشور باشند. همین کم و زیاد شدن اعداد که ساده به نظر میرسد باعث اتلاف وقت خیلی از مهاجران و دانشجویان بین المللی میشود.
نظرات ( 0 )