
مزیتهای مهاجر فرست بودن!00 نظر

جوامع نخبگان مهاجر میتوانند نقش مهمی در توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشورهای مبدا خود داشته باشند. این عزیزان میتوانند منبع ایدهها، دانشها، مهارتها و سرمایههای اجتماعی باشند. تقریباً هیچ کشوری در جهان یافت نمیشود که با پدیده مهاجرت نیروی انسانی به خارج و یا ورود به داخل کشور خود مواجه نباشد و همه کشورها با درجات مختلفی از این پدیده مواجه هستند. اما وجه تمایز کشورها در زمینه مهاجرت، نوع مواجهه آنها با موضوع و نحوه مدیریت آن است. واقعیت آن است که چنانچه برنامه و رویکرد منسجمی برای کنترل و مدیریت پدیده مهاجرت توسط نظام حکمرانی و جامعه ( فرستنده و گیرنده) وجود نداشته باشد، مهاجرت ورودی و خروجی هر دو تبدیل به بحران و چالش اساسی برای کشورها خواهد شد.
ارتباطات و شبکههایی که جوامع نخبگان مهاجر با کشور خود دارند میتواند به عنوان کانال مهمی برای تقویت تأثیرات مثبت مهاجرت بر کشور مبدا عمل کند. به عنوان مثال، صنعت فناوری اطلاعات کشور تایوان توسط بخش بزرگی از مهاجرانی توسعه یافت، که در اوایل دههی ۱۹۸۰ از آمریکا برگشته بودند. این مهاجران با خودشان تجربههای عملیاتی و تکنیکی، دانش مدلهای کسب و کار و شبکههای بینالمللی از ارتباطات را سوغات آورده بودند. تایوان امروزه سردمدار دنیای نرمافزارها، امنیت، تولیدات PC و مدارهای یکپارچه است. موفقیتی که شروع آن با مهاجرانی بود که در اوایل دههی۱۹۸۰ به این کشور برگشته بودند. اتفاقی مشابه در کشور هند هم به وقوع پیوست؛ جایی که مهاجران ماهر هندی از تجربیاتشان در سیلیکون ولی استفاده کردند و به توسعهی صنعت فناوری اطلاعات در بنگالور هند پرداختند.
با این وجود هنوز بسیاری از کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، از مهاجرت نخبگان متضرر میشوند. لذا برای محقق شدن تاثیرات مثبت مهاجرت نخبگان، نیاز به سیاستگذاری همه جانبه، دقیق و جامع است که مسلماً چالشهایی از جمله نیاز به گفتگو و همکاری قابل توجه در سطح بین المللی نیز مطرح خواهد بود. سیاستگذاری درست باعث میشود علاوه بر کشورهای گیرنده، کشورهای فرستنده نیز از منافع و مزایای مهاجرت منتفع شوند.
کشورهای گیرنده با افزایش دریافت نیروی کار بهرهور خلاهای بازار کار خود را پر میکنند و کشورهای فرستنده میتوانند از میلیاردها دلار وجوه بازگشتی حاصل از کار و فعالیت اقتصادی اتباع خود در خارج از کشور بهرهمند شوند. علاوه بر این قادر خواهند بود از سرمایهگذاری اتباع خود و نیز توانمندیها، تجارب و ارتباطات و حتی ثروت مهاجران بازگشتی به کشور خود بهرهمند شوند. در بعضی کشورها همچون جمهوری قرقیزستان، نپال، تاجیکستان، لیبریا، مولداوی، السالوادور، هائیتی، ارمنستان، جامائیکا و لبنان وجوه ارسالی مهاجران بخشی مهم از اقتصاد این کشورها را تشکیل میدهد. مطالعهای بر ۲۱ کشور در حال توسعهی آسیا که مقدار وجوه ارسالی به آنها از ۵ درصد تولید ناخالص داخلی آنها بیشتر بوده نشان میدهد که ۱۰ درصد افزایش در وجوه ارسالی باعث میشود که نرخ فقر به ازای هر نفر در این کشورها به میزان ۳.۹ درصد کاهش پیدا کند.
برای کشورهایی که مهاجر فرست هستند سیاست گذاری درست شامل ایجاد زمینههای قانونی برای وجوه ارسالی مهاجران، توافقنامههای دو طرفه برای نیروی کار و مشوقهایی برای تعدیل جمعیت کلونیهای مهاجر میشود. برای کشورهای فرستنده سیاستگذاری مهاجرتی درست، به موضوعاتی چون حفظ حقوق مهاجران، حمایت از یکپارچگی مهاجران با جامعه و مدیریت جریان مهاجران میپردازد.
کشورهای چین و هند که نرخ خروج بالای دانشجو و فارغ التحصیل به خارج از کشور دارند، با مدیریت جریان خروجی سرمایه های انسانی، این بحران را به فرصتی برای انتقال دانش و فناوری روز دنیا به داخل تبدیل کردهاند. این کشورها بخصوص با تمرکز بر حفظ پل ارتباطی با مهاجران خروجی و یا بازگشت مجدد آنها از طریق برنامههای منسجم سازمانهای تخصصی مهاجرت، تجربه بسیار موفقی را در این زمینه رقم زدهاند. دیگر کشورهای مهاجرفرست همانند مصر، مکزیک و پاکستان که عمدتاً اعزام کننده نیروی کار با مهارت کم و متوسط به خارج هستند، از فرصتهای اقتصادی مهاجران خروجی بهویژه بازگشت وجوه ارسالی مهاجران به داخل کشور بهره میبرند.
نظرات ( 0 )