
مهاجرت المپیادیها؛ افت ۱۶ رتبهای در المپیادهای جهانی سالهای اخیر00 نظر

دکتر بهرام صلواتی با اشاره به مطالعات انجام شده در گروه مهاجرت پژوهشکده سیاستگذاری علم و فناوری دانشگاه شریف در این باره میگوید: در این زمینه اعلام شده است که ۹۰ نفر از ۱۲۵ دانشآموزی که در سه سال گذشته در المپیادهای جهانی رتبه کسب کردهاند، هماکنون در دانشگاههای آمریکا تحصیل میکنند؛ ولی طبق بررسیهای صورت گرفته هیچ منبع آماری و شواهدی برای ادعای مطرح شده در این زمینه نیافتیم.
عضو هیات علمی موسسه مطالعات جمعیتی وزارت علوم ادامه داد: در آماری که مستند به صندوق بینالمللی پول بوده، اعلام شد که هم اکنون بیش از ۲۵۰ هزار مهندس و پزشک ایرانی در آمریکا به سر میبرند.
وی اضافه کرد: ولی صندوق بینالمللی پول در هیچ گزارشی به این دادهها در خصوص ایران اشاره نکرده است. تنها در گزارشی که در سال ۱۹۹۸ توسط این صندوق منتشر شد، تعداد ایرانیان با تحصیلات دانشگاهی در آمریکا ۱۰۵ هزار نفر ذکر شده است.
صلواتی با اشاره به برخی گفتهها که "۳۰۸ نفر از دارندگان مدال المپیاد و ۳۵۰ نفر از برترینهای آزمون سراسری از سال ۸۲ تا ۸۶ به خارج مهاجرت کردهاند"، افزود: این آمارها، درحالی منتشر شده است که آمارهای رسمی در این زمینه معمولاً از سوی بنیاد ملی نخبگان منتشر نمیشود و فقط در مصاحبه یکی از مسؤولین سابق بنیاد اشاره شده است که از تعداد ۱۰۲۰ نفر از دارندگان مدالهای المپیادهای علمی از سال ۸۲ تا ۸۶ تعداد ۷۱۲ نفر (۷۰ درصد) در داخل کشور هستند و ۳۰۸ نفر (۳۰ درصد) از کشور خارج شدند.
وی اضافه کرد: این مسئول همچنین اعلام کرده است که در طی سالهای ۸۲ تا ۸۶ تعداد ۱۴۰۳ نفر از برترینهای آزمون سراسری (۲۰درصد) در داخل کشور هستند و ۳۵۰ نفر از کشور خارج شدند. ولی پژوهشهای اخیر بنیاد ملی نخبگان حاکی از آن است که بهطور متوسط فقط ۱۵ درصد از رتبههای برتر آزمونهای سراسری بین سالهای ۸۵ تا ۹۴ مهاجرت کردهاند.
به هرحال، چرا برخی المپیادیها به دنبال مهاجرت به خارج هستند؟
حال المپیادیها خوب نیست
کمکاری و بیتوجهی به نخبگان کشور سبب شده است تا معاون مرکز استعدادهای درخشان اعلام کند، حال المپیادیها خوب نیست و آیندهسازان کشور جایشان در اداره کشور خالی است.
عنایت سالاریان، معاون مرکز استعدادهای درخشان و دانشپژوهان جوان درخصوص این سرمایههای باارزش معتقد است، حال المپیادیها خوب نیست، اما المپیاد حالش خوب است! و از هشت المپیاد در سال ۹۶ به ۱۵ المپیاد در سال ۹۸ رسیدهایم. وی با بیان اینکه با چهار میزبانی موفقیتآمیز در المپیادها، برای پنج میزبانی آینده آمادهایم، گفت: امروز به دلیل طبقاتیشدن آموزش بیش از ۸۶ درصد المپپادیها از هفت استان کشور هستند و طی هشت سال گذشته یک میلیون نفر در المپیادها شرکت کردند که ۲ هزار و ۷۰۰ نفر از آنها شخصیتهای مستعدی شدند و جای اینها در چرخه مدیریتی کشور خالی است.
سالاریان افزود: باید برنامه ریزی شود تا امکانات و منابع را برای مناطق دور دست افزایش دهیم. متأسفانه با ادغام غیرعلمی مرکز دانشپژوهان مواجه شدیم و چارهای جز بازگشت باشگاه دانشپژوهان به سال ۷۷ نیست. دسترسی به منابع برای دانشپژوهان کم است و فرآیند اعزام بسیار سخت و دشوار و گاهی با استرس فراوان انجام میشود.
افت ۱۶ رتبهای در المپیادهای جهانی سالهای اخیر
بیتوجهی به استعدادهای درخشان و نخبگان سبب شده تا مسئولان از سیر نزولی کسب رتبه در المپیادهای جهانی خبر دهند. بررسی نتایج دانشآموزان ایرانی در المپیادهای جهانی در دو سال اخیر نشان میدهد، رتبههای جهانی کسب شده در رشتههای ریاضی، فیزیک، شیمی و کامپیوتر سیر نزولی در پیش داشته است که تیم المپیاد ریاضی دانشآموزی ایران در سال ۲۰۱۷ مقام پنجم جهان را کسب کرد، اما در سال ۲۰۱۸ با ۱۴پله سقوط در جایگاه نوزدهمی جهان ایستاد؛ همچنین تیم المپیاد فیزیک دانشآموزی کشورمان هم که در سال ۲۰۱۷ رتبه ۱۲ جهان را کسب کرده بود، در سال ۲۰۱۸ به رتبه بیست و پنجم سقوط کرد. در رشتههای شیمی و کامپیوتر هم به ترتیب افت ۱۶ و پنج پلهای نصیب دانشآموزان ایرانی در فاصله سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ شده است.
نظرات ( 0 )