
همایش بین المللی مطالعات صفوی روابط فرهنگي ايران و اروپا00 نظر

دکتر هوشنگ طالبی رییس دانشگاه اصفهان در این همايش اظهار داشت: هدف اوليه هر کنفرانسي ارائه آخرين دستاوردهاي علمي و آشنا شدن با ايده ها و نوآوري هاي جديد و شروعي براي فعاليت ها و تحقيقات پژوهشي موثر در راستاي تعاملات و همکاري هاي مشترک علمي است.
وی در ادامه افزود: انتخاب اصفهان برای این کنفرانس به لحاظ پیشينه تاريخي و دارا بودن عنوان پايتختي در دوره صفويه مي تواند زواياي ناشناخته زيادي را شناسايي و مورد توجه قرار دهد.
دکترطالبی همچنین بیان داشت: حکومت صفویه در ايران داراي ويژگي ها و ابعاد مختلفي است که مي تواند براي سال هاي سال مورد توجه همه ی محققین باشد. زاویه دید به حکومت صفويه پس از ديد علمي و مباحث علمي در آن زمان و مباحث هنری دارای یک زیربناي فکري، عقيدتي مذهبي بوده است و به خصوص در گسترش تفکر شيعي نقش بسيار سازنده اي داشته است.
رئیس دانشگاه اصفهان افزود: روابط ایران و اروپا در آن دوره بسیار گسترش پیدا کرد که جا دارد درمورد زواياي اين قضيه هم بحث و بررسي شود. تاکيد من بيشتر بر جنبه توسعه و گسترش علمي دردوره ي صفوي است. يکي از اقدامات صفويه جمع كردن انديشمندان از سراسر جهان است، فكري كه پشت قضيه جمع كردن دانشمندان بود، آن چيزي است كه امروزه رواج دارد، مبادله دانشمندان و اساتيد كه بين دانشگاه هاي امروزي رواج دارد در آن زمان به نوعي اين بوده و فراخوان صورت مي گرفته و دانشمندان در مراكز علمي مشغول مي شدند.
و ی اظهار کرد: تم اصلی کنفر انس بیشتر روابط با تاکید در فرهنگ است که نمي توانيم آن را از روابط سياسي و روابط علمي وفناوارانه جدا كنيم. من اميدوارم كه اين كنفرانس علاوه بر ارائه آخرين دستاوردهاي علمي نقطه شروع جديدي براي پژوهش و تحقيقات بيشتر باشد و علاوه بر مسائل نظري، متدولوژي هاي جديد تحقيقاتي را نيز فراهم كند.
شایان ذکر است دکتر علی اکبر کجباف دبیر علمی همايش نيز ضمن ارايه گزارش مبسوطي از اهداف و محرورهاي همايش اظهار داشت: اين همايش با مشاركت انستيتو ايران شناسي آكادمي علوم وين از دو سال قبل شروع شد و با توجه به اين كه رسالت دانشگاه اصفهان به عنوان پايتخت فرهنگ تمدن ايران اسلامي در اين است كه بتواند الگوهاي تمدني را معرفي كند بر اين اساس و با توجه به وجود تنها قطب علمي مطالعات صفوي شناسي در ايران در شهر اصفهان، بنا را بر اين گذاشتيم كه اين همايش در اصفهان به صورت بين المللي برگزار شود.
دبیر علمی همایش ادامه داد: روابط ایران اروپا قدمتي ديرينه دارد و اين روابط با غرب در زمينه هاي مختلف وجود داشته و تماس هاي دبپلماتيک، سياسي، روابط نظامي، مبادله عقايد مذهبي مطرح بوده است. نکته اي که در اينجا مورد اهميت است تاثير پذيري و تاثير گذاري اقوام و فرهنگه اي گوناگون است که همواره در تاريخ وجود داشته. فرهنگ هاي هم جوار و غير همجوار از طريق مبادله اقتصادي، سياسي،تجاري، لشكركشي، مهاجرت اقوام برهم اثر گذاشته اند وفرهنگ هاي مسلط نفوذ و تاثيرگذاري بيشتري داشتند. اگر نگاهي به روابط دولت صفوي با دولتهاي اروپايي داشته باشيم اينگونه نتيجه مي گيريم كه روابط بر اساس نياز متقابل بوده و هيچكدام از طرفين در موضع قرار نداشتند.
دکتر کجباف اظهار کرد: فقدان هماهنگی های موجود بین دولت های اروپايي در کشور عثماني و ايران باعث شد كه در صفويه به دليل شخص محوري و عدم سياست مستمر ،دولت صفوي نتواند از اين فرصت استفاده كافي را داشته باشد لذا مطالعه دروه صفوي از جهات روابط خارجي با توجه به اينكه روابطش با اروپا در اين زمان در يك مقاس بسيار گسترده اي گسترش پيدا مي كند قابل توجه است. نكته ي شاخص اين همايش بخش فرهنگي و روابط فرهنگي است در اين همايش تلاش داريم تا وضعيت ايران عصر صفوي را از جهت علمي، فرهنگي، هنري و تعاملات ايران و اروپا در اين زمينه مورد بررسي قرار دهيم.گسترش روابط ایران و اروپا نوعی تعاملات فرهنگی را ایجاد ميکند.
وی تصریح نمود: : در این همایش بيش از ۱۹۰ مقاله ارسال شده و پس از بررسي هيات داوران، ۷۵ مقاله انتخاب شدند که ۴۳ مقاله در روزهاي اول و دوم همايش ارايه خواهد شد. وی افزود: ۱۱ نفر از محققین دانشگاه های مختلف اروپا حضور دارند که به ارائه مقاله می پردازند. با توجه به اینکه مرکز آکادمي علوم اتريش، تفاهم نامه اوليه را با دانشگاه اصفهان در دو سال پيش امضا كردند، قرار شد اين همايش به صورت دوره اي برگزار شود، يك بار در اصفهان و يك بار در اتريش كه نوبت اول دو سال پيش در اتريش و نوبت دوم در اصفهان و نوبت سوم در اتريش برگزارخواهد شد.
شایان ذکر است در ادامه Ms Christine Noelle Karmi معاون انستیتو ایران شناسی اتریش در رابطه با انستيتو ايران شناسي وتاريخ ايران شناسي در اتريش اظهار کرد: انستيتو ايران شناسي يکي از ۲۶ موسسه پژوهشی درفرهنگستان علوم اتریش است که زمینه تحقیقاتي آن موضوعات زبان شناسي، تاريخي و علمي فرهنگي است. ايران شناسي در اتريش، سايقه طولاني دارد و اولين رئيس فرهنگستان يک ديپلمات و دانشمند اتريشي بود و شاهکارهاي ادبيات شرقي را از جمله ديوان حافظ را به زبان آلماني ترجمه کرد. در سال۱۸۴۸ مطابق سالی که ناصرالدین شاه قاجار به سلطنت رسید به ریاست آکادمی علوم اتریش انتخاب شد اما از از آن آغاز امید بخش تا ایجاد فعلي پژوهشگاه ايرانشناسي درآکادمي علوم اتريش راه طولاني بود.
معاون انستیتو ایران شناسی اتریش ادامه داد: ۱۲۰ سال بعد در سال ۱۹۶۹ ميلادي کميسيون ايران شناسي تاسيس شد. هدف اين پروژه جمع آوري و ثبت تمام نام هاي اشخاص ايراني و زبان هاي ايراني از دوره باستان تا عصر حاضر بود. اساس برنامه انستيتو جديد بر اساس تحقيقات تاريخ فرهنگي ايران از دوره باستان تا دوره مدرن بنا شده است.
Ms Christine Noelle Karmi گفت: در انستیتو حدودا ۱۲ تا ۱۵ نفر متخصیصن تاریخ، زبان و
ادبیات ایران کار می کنند. عرصه جغرافیا پژوهش ها شامل قلمرو ايران و فارسي زبانان سراسر جهان مي باشد و تحقيقات ما کشورهايي که فارسي زبان هستند يعني ايران، افغانستان و تاجيكستان را شامل مي شود و از بعد تاريخي قفقاز ، آسياي مركزي و همچنين آسياي جنوبي جز تحقيقات هستند. از جمله پروژه هاي فعال، روابط ديپلماسي،اقتصادي ، علمي و فرهنگي بين ايران و اتريش، تاريخ ايران شناسي در اتريش و اروپاي مركزي و جنوب شرقي، تاريخ بخارا از دوره باستان تا قرون وسطا، مدرنيته و مدرنيزم در تاريخ ادبيات فارسي، متون ديني زرتشتي به زبان هاي فارسي است.
گفتنی است در میزگردهای این همايش، ديدگاه هاي جديد پژوهشگران و صفويه شناسان پيرامون مناسبات روابط فرهنگي ايران و اروپا عصر صفوي و همچنين ترسيم و تبيين چشم اندازهاي نوين در منبع شناسي، موضوع يابي و پژوهش هاي صفويه شناسان با رويکرد به مسائل تمدني و فرهنگي مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
شایان یادآوری است همایش بين المللي مطالعات صفوي روابط فرهنگي ايران و اروپا عصر صفوي ۸و۹ ارديبهشت سال جاري در تالار صائب دانشکده ادبيات و علوم انساني برگزار شد.
uinewsمنابع : وب سایت خبری
نظرات ( 0 )