

در تقدیر کشورها این نیست که توسعه یافته و یا توسعه نیافته باشند
توسعه یک امر ساخت دست بشر است. در تقدیر کشورها این نیست که توسعه یافته و یا توسعه نیافته باشند. این انتخاب خود مردم کشور است. اما حقیقت این است که سختترین بخش توسعه بخش فنی آن نیست! بلکه یک نیروی سیاسی لازم است تا ارادهها را جمع کند و بفهماند که توسعه نیازبه از خودگذشتگی و صبر دارد و باید از منافع زود هنگام خود چشمپوشی کرد تا منافع بلند مدت بدست آید. جوامعی که این اراده را دارند میتوانند به سمت توسعه پیش بروند.

چالش تحقق عدالت اقتصادی در دههی پنجم انقلاب
پرسشي که باز در ادامه بايد مطرح کرد اين است که چرا با وجود آنکه عدالت يکي از محوريترين اهداف انقلاب اسلامي بود، با گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامي، هم مردم و هم نظام از دستاوردهاي حاصلشده رضايت ندارند؟ علت ناکامي در تحقق اهداف عدالت اقتصادي چيست و گامهاي بعدي چگونه بايد برداشته شود. از منظر اينجانب با توجه به بررسي تمامي شاخصها عدم تحقق مطلوب اهداف عدالت اقتصادي، ميتواند سه علّت داشته باشد:
.jpg)
فیلترینگ و جهان امروز
جهان امروز جهان اتصال ذهنهاست که به واسطهی رشد سریعفناوریهای اطلاعات با هم دربسته شدهاند و میروند تا همانند تبدیل جهان به یک دهکدهی واحد، تبدیل به یک ذهن واحد شوند. و این یعنی یک جان بزرگ با ذهنی بزرگتر. ذهنی که تدارک دیده شده است تا لابد از طریق یک هستهی مرکزی کنترل و مدیریت شود و این به نوعی همان یکتایی جانهای آدمی است و به مفهوم کثرت در عین وحدت است. هر چند خاستگاه این وحدت با آنچه تقریر شده و تقدیر شده است متفاوت است.
.jpg)
سهم نخبگان ایرانی خارج از کشور در تولید اقتصاد دانشبنیان
تحولات در عرصهی فناوری، نوع نگرش به اقتصاد را هم دچار یک بازتعریف جدی قرار داه است. در حالی که در گذشته وجود منابعزیر زمینی، معادن، چاههای نفت و شرایط اقلیمی، همچون دسترسی به آبهای آزاد و ...، به عنوان عامل ارزیابی برای ثروت ملی یک کشور محسوب میشد امروزه اما فاکتور اساسی در توسعهی اقتصادی به توسعهی ذهنی یک جامعه و یا به عبارت بهتر توسعهی منابع انسانی باز تعریف شده است؛ به گونهای که سایر این منابع به نسبت این مقوله از اهمیت بسیار کمتری برخوردار شده است.
.jpg)
انتقال فناوری، چاره کار نخبگان ایرانی خارج از کشور
تبادلات علمی و مهاجرت علاقهمندان به کسب دانش وعلم به دیگر مناطق دنیا تاریخی چند هزار ساله دارد. چنانکه در تاریخ آمده است انوشیروان چون از راز وجود کتابی در هند که حکمت پیشنینان را در بر دارد، آگاه شد؛ پس از مشورتهای فراوان پزشکی به نام برزویه را که از عالمان زمانه است و به زبان سانسکریت مسلط؛ به هند اعزام میکند، تا مخفیانه این کتاب را بدست آورد و به ایران بیاورد
.jpg)
برند شهری ایجاد تداعیات عاطفی، ذهنی وروانی با شهر مورد نظر است
مهندس علی کرباسی اهل و ساکن شهر تبریز و اولین دانش آموخته برند شهری ایران از دانشگاه لیون فرانسه است. وی بعد از سالها تحصیل و مطالعه وگذراندن دوره های مختلف علمی و عملی در رشته برند شهری در دانشگاه لیون فرانسه به سرزمین مادری خود برگشته تا نتایج این مطالعات را در شهر تبریز و کشورمان بکار گیرد.
.jpg)
سناریوهای پیش روی ایران در سال آینده
مسائل اصلی و سناریوهای پیش روی ایران در سال آینده با انجام پژوهش «آیندهپژوهی ایران ۱۳۹۶» مشخص شدند. این خبری بود که اوایل امسال روی تلکسهای خبری قرار گرفت، اما مثل هزاران خبر دیگر در طوفان خبرهای سیاسی گم شد. بر این اساس، سه مسئله «ضرورت اصلاحات ساختاری اقتصادی»، «بحران تامین آب» و «بیکاری» در صدر مسائل اصلی پیش روی ایران در سال ۱۳۹۶ قرار گرفتهاند.
.jpg)
تصحیح روندهای آموزش و پرورش؛ شرط اول توسعه
در گفتوگوهایی که با بسیاری از نخبگان ایرانی خارج از کشور داشتم همواره یک سوال ثابت را از آنها میپرسیدم و آن این پرسش بود که به نظر شما عمدهترین دلیلی که کشوری که در آن تحصیل میکنید را تبدیل به یک کشور پیشرو در عرصهی فناوری کرده است؛ چیست؟...
.jpg)
پیشرفت ژاپن را باید در مهد کودکها و فرهنگ پیشکسوتی جستوجو کرد
دکتر رضا یوسفی که سابق بر این رایزن علمی ایران در کشور سرزمین آفتاب تابان ژاپن بوده است, از اعضای هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف است. از ویژگیهای این استاد مکانیک دانشگاه شریف نگاه ریزبینانهای است که نسبت به مسایل فرهنگی سبب ساز پیشرفت ژاپن شده است آنچه در پی میآید گفتوگویی است با او
.jpg)
بایستههای ورود به عصر رویاهای ژولورن وار ما
اگر از هر یک از ما بپرسند دنیای آینده چگونه دنیایی خواهد بود چه جوابی خواهیم داشت. این پرسش شاید همانند بسیاری از پرسشهای دیگر ساده به نظر برسد اما قدر مسلم همانند بسیاری ازپرسشهایی که هر روز به ذهن متبادر میشود جوابی ساده نخواهد داشت. و شاید هیچ گاه خیال بشر نتواند پیشبینی کند که آینده چگونه رقم خواهد خورد اما حد اقل حسنی که اندیشیدن به این پرسشها برای ما دارد این است که حتی اگر نتوانیم همانند ژول ورن شاعر، نویسنده ونمایشنامه نویس فرانسوی خالق رمانهای علمی و تخیلی شویم حداقل ما را در خیالی ژول ورن وار فرو ببرد.
.jpg)
چرخ را دوباره نسازیم
دکتر داوود فدایی استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر است و تا مقطع پست دکترای مکاترونیک در آلمان تحصیل کرده است. در حیطه انرژی خورشیدی 13 ثبت اختراع دارد، عمده فعالیتهای این استاد برجسته در حوزه نوآوری و کسب و کارهای آن است، وآن طور که خود میگوید با مشاورههایی که در این حوزه به صاحبان مشاغل داده است توانسته بیش از 400 کارخانه که در حال نابودی بودند را احیا کند. علاوه بر این فدایی رئیس انجمن صنایع خورشیدی، رئیس مرکز مشاوره کارآفرینی، نائب رئیس تشکلهای دانشبنیان اتاق ایرانو عضو هیات امنای کانون کارآفرینی استان تهران نیز هست. آنچه در پی میآید گفتگوی است با او.
.jpg)
چرا ما، ما نمیشویم
از سویی دیگر اگر این پروسه اقتصاد مقاومتی در ایران بخواهد به سرانجام برسد باید برای صحنه ی مدیریت کلان جامعه فکراساسی شود. این تاسف آور است که برای مدیریت مثلا یک دانشگاه معتبر از یک فول پروفسور استفاده شود. در حالی که این از مقدمات است که مدیر باید مانند یک پزشک عمومی باشد که اولا بتواند درد را تشخیص دهد و در ثانی از این قابلیت برخوردار باشد که صاحب درد را به متخصص مربوطه ارجاع دهد و این کاری است که از یک متخصص هر چند که نابغه باشد کمتر بر می آید چه او به علت نسیان ذاتی بشر هر چند معلومات حل مسئله را داراست اما به علت غور در مراتب تخصصی تر چه بسا کارایی یک پزشک عمومی را نداشته باشد.
.jpg)
بایسته های اقتصاد دانشبنیان
مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد دانشبنیان فرمودهاند که امروز شرایط کشور از لحاظ پیشرفتهای علمی به گونهای است که میتوانیم رسیدن اقتصاد دانشبنیان را با بلندپروازی جزو اهداف خود قرار دهیم چرا که اقتصاد دانشبنیان از مهمترین زیرساختهای اقتصادی هر کشور است و اگر این موضوع مورد توجه جدی قرار گیرد، قطعاً چرخۀ علم تا ثروت تکمیل خواهد شد.
.jpg)
هیچ جای دنیا برای زندگی و کار مثل ایران نیست
دکتر یوسف ثبوتی، دانشآموختۀ رشتۀ اخترفیزیک و نجوم از دانشگاه امریکاست. وی که عضو هیئت علمی و رئیس گروه فلسفۀ علم دانشگاه صنعتی شریف است، مؤسس و رئیس دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایۀ زنجان و عضو پیوستۀ فرهنگستان علوم است.
.jpg)
پتانسیلهای پنهان دانشآموختگان خارج از کشور را دریابیم
در سالهای اخیر و پس از شتاب گرفتن روند جهانیشدن، الگوی توسعهی باز در بسیاری از کشورها جایگزین مدل توسعهی بسته شد که بر اساس آن ارتباط با دیگر کشورها و بهرهگیری از ظرفیتهای آنها تبدیل به یک مسالهی عام جهانی شد. اگر تا دیروز شرکتهای چند ملیتی و بزرگ جهانی نظیر اپل، سامسونگ، جنرال موتورز، تویوتا و ...