آیتالله قمی: راه حل مشکلات کشور حضور پرشور و بیشتر در انتخابات است.
جمعی از اساتید برجسته و اعضای هیئت علمی دانشگاه های تهران، در نشستی که با عنوان «جایگاه و کارکرد مجلس خبرگان رهبری» در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد، شرکت کردند.
به گزارش نهادایران، این نشست با سخنرانی آیت الله قمی،؛ معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری و عضو مجلس خبرگان، آغاز شد و با پرسش و پاسخ اساتید ادامه یافت.
در ابتدای جلسه، حجت الاسلام مرتضوی، مسئول نهاد نمایندگی رهبری در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور، ضمن تشکر از عوامل برگزاری این نشست، خاطر نشان کرد: حضرت آیت الله قمی که برخاسته از بیت شهید و شهادت و از اعضای موثر مجلس خبرگان رهبری و از چهرههای حوزوی و دانشگاهی به شمار میروند، قرار است انشاالله این موضوع را مورد بحث قرار داده و در پایان به پرسشهای اساتید محترم پاسخ دهند.
اینک فرازهای از نکات و مطالب این جلسه به اطلاع علاقمندان ارائه میشود.
فلسفه وجودی مجلس خبرگان
آیتالله قمی سخنرانی خود را با تبیین جایگاه مجلس خبرگان رهبری آغاز کرد و اظهار داشت: فیلسوفان هرمنوتیک می گویند هیچ توصیفی بدون تحلیل امکانپذیر نیست اما ما سعی میکنیم تا جایی که امکان دارد از تحلیل فاصله بگیریم. سوال اصلی این است که فلسفه وجودی مجلس خبرگان چیست. اولاً برخلاف نظر کسانی مثل نیچه که حقیقت را دروغ تاریخی میدانند، در این جهان، حقیقتی وجود دارد. ثانیاً اصل، معرفت شناسی است و ما میتوانیم حقیقت را بشناسیم و در راستای آن حرکت کنیم که سبک و سیره حضرت امام (ره) در جریان همهپرسی نظام جمهوری اسلامی ایران و قانون اساسی، مؤید این مدعا بود. باتوجه به محبوبیتی که امام داشت، میتوانست بگوید آنچه که مورد نظر بنده است، جمهوری اسلامی است. و تقریبا اکثریت قریب به اتفاق مردم هم به دلیل جایگاه امام میپذیرفتند. اما امام فرمودند مردم پای صندوق رأی بیایند و بگویند به جمهوری اسلامی آری یا نه. 98 و اندی درصد آری گفتند
توجه به مردم در قانون اساسی
عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه اظهار داشت: با توجه به اصل دوم قانون اساسی، مبانی قانون اساسی افزون بر توحید، نبوت، معاد، عدل و امامت، اصل کرامت و احترام به آزادی انسانها را نیز در بر دارد. انگار که قانون اساسی بیان میدارد که اگر میخواهیم به آرمانهای توحیدی یا نبوی نزدیک شویم، باید مردم را داشته باشیم. کرامت و آزادی انسانها را داشته باشیم. در مواد آخر قانون اساسی هم آمده است که این قانون اساسی قابل تجدیدنظر است و وحی مُنزل نیست اما چند مورد را نمیتوان تغییر داد که یکی از آن موارد، ابتنا نظام بر آرای عمومی است. یعنی اگر مسئولین کشور بگویند انتخابات نمیخواهیم، خلاف قانون اساسی است.
امر به معروف و نهی از منکر حاکمان توسط مردم در قانون اساسی
آیتالله قمی در ادامه به موضوع امر معروف و نهی از منکر حاکمان توسط مردم در قانون اساسی اشاره کرد و گفت: گاهی وقتها امر به معروف مردم نسبت به مردم است و گاهی وقتها حاکمان نسبت به مردم. ولی در قاتون اساسی ما نوع سومی از امر به معروف در نظر گرفته شده و آن امر به معروف و نهی از منکر مردم نسبت به حاکمان است و آن نهاد اجتماعی که به نیابت از مردم امر به معروف و نهی از منکر و نصیحت برای حاکمان را انجام میدهد مجلس خبرگان رهبری نامگذاری شده است.
معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری، درباره نظارت بر استمرار ویژگیهای رهبری و نحوه اجرای آن نیز سخنانی مطرح کرد و همچنین راجع به وظایف کمیسیون اصل 110 مجلس خبرگان که مربوط به تعیین رهبری توسط این مجلس میباشد، توضیحاتی ارائه کرد. ایشان در خصوص شرایط عضویت در مجلس خبرگان گفت: فقاهت و عدالت و صاحب بینش سیاسی و اجتماعی بودن و داشتن توان جسمی از ویژگیهای مهم و از جمله شرایط اعضای مجلس خبرگان رهبری است.
هیئت اندیشه ورزی مجلس خبرگان
این استاد حوزه دانشگاه ضمن اینکه فلسفه وجودی خبرگان را تعیین رهبری دانست، به موضوع هیئت اندیشهورز مجلس خبرگان هم اشاره کرد و گفت: هیئت اندیشهورز به توصیه مقام معظم رهبری تشکیل شد که وظیفه دارد کار رصد را از ابتدای انقلاب تا زمان حاضر انجام دهد و پیشرفتها و پسرفتها و توقف ها را احصاء کند.
نقش رهبری در پیشرفت علمی کشور
لازم به ذکر است که مقام معظم رهبری در حوزه های هوا فضا، موشکی، سلول های بنیادین، نانو و بایو، مراکز دانش بنیان و غیره، نقش مهمی داشتند و پیگیری های ایشان در پیشرفت آنها تعیین کننده بوده است.
در ادامه این نشست، بعضی از اساتید، سوالات، انتقادات، پیشنهادات و نظرات خود درباره عملکرد مجلس خبرگان و شورای نگهبان مانند: عملکرد شورای نگهبان در تایید و رد صلاحیتها؛ عملکرد مجلس خبرگان مبنی بر گزارش ندادن درباره وظایف اعضا و نقش و فعالیتی که در این جلسات دارند، جایگاه ولی فقیه در عصر غیبت و اینکه نسبت نیابتی ایشان با امام زمان (عج) چگونه است، جایگاه بانوان در مجلس خبرگان و حضور نداشتن بانوان در این مجلس بود. پس از طرح سوالات، آیتالله قمی پاسخ های خود را ارائه کردند.
راه حل مشکلات کشور، حضور بهتر در پای صندوقهای رأی است
معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری و عضو مجلس خبرگان رهبری در پایان سخنان خود، راه حل مشکلات کشور را حضور در پای صنوق های رای و تعیین سرنوشت کشور بیان کرد و اظهار داشت: نکته مهم این است که ما انتقادات و گلایههایی داریم. مشکلاتی هم در جامعه وجود دارد که همه ما از این مشکلات اجتماعی، سیاسی، علمی و اقتصادی و … وجود دارد، اطلاع داریم. اما راه حل قهر کردن با صندوق رأی نیست. راه حل آن حضور بهتر در پای صندوقهای رأی است. آقا هم فرمودند اگر میخواهید تحول و تغییری در جامعه رخ دهد، راه حل آن انتخابات و حضور پرشور و بیشتر در انتخابات است.