روابط اسلام و غرب، دارای فراز و فرود و بسیار دامنهدار است که ریشههای آن را باید در دهههای اوّلیۀ شکلگیری اسلام جستجو کرد. این روابط گاه در قالب نظامی و گاه در قالب تعاملات علمی و برخی اوقات نیز در مبادلات بازرگانی رخ داده است، اما مسلم این است که نمیتوان تمام این تاریخ را یکسره مثبت یا منفی قلمداد کرد و برای قضاوت و داوری درست در خصوص آن نیازمند به پژوهشهای بنیادی در حوزههای مختلف علمی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است.
متأسفانه تصویری که در سالهای اخیر از اسلام و مسلمانان در جهان غرب به نمایش درآمده است، تصویری کاملاً سیاه و منفی و در تقابل با منافع غیرمسلمانان است.
هر چند بخشی از جامعۀ بهظاهر مسلمان نیز آگاهانه یا ناآگاهانه در ایجاد چنین تصویری بیتأثیر نبوده است، اما بازیگر اصلی در این میان سیاستمداران غربی هستند که با در اختیار داشتن جریان اصلی خبری و رسانهای جهان و بهرهگیری از انواع شگردهای محتوایی و تکنیکی، سعی در القاء احساس ناامنی و بدبینی نسبت به مسلمانان و تعالیم اسلام داشته و در این راه از هیچ تلاشی فروگذار نکردهاند.
ایجاد و گسترش این فضای مسموم، آیت الله خامنهای (مدّ ظلّهالعالی) را بهعنوان عالم و رهبر دینی، بر آن داشت در طی دو نامۀ جداگانه خطاب به جوانان غربی، ضمن اشاره به پیشینۀ تعاملات وسیع دنیای اسلام با غرب، توجه آنها را به تبلیغات مسمومی که از سوی دشمنان اسلام علیه این دین الهی ـکه پیامآور صلح و رحمت در میان تمام مردم جهان استـ جلب نموده و خطاب به جوانان غربی تأکید نمایند که حساب اسلام اصیل را از برخی حرکتهای کوری که به اسم اسلام در کشورهایشان اتفاق میافتد، جدا کنند و برای شناخت اسلام واقعی، به سرچشمهها و منابع اصیل آن یعنی قرآن و سیرۀ پیامبر و اهل بیت ایشان (علیهمالسلام) مراجعه نمایند.
نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور نیز در همین راستا و بهمنظور پرداختن به ابعاد مختلف تعاملات مسلمانان با غرب و تأثیرگذاریهای متقابل این دو فرهنگ در طول تاریخ، موضوع دهمین همایش سالانۀ اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور را که هر ساله در ایام تابستان در مشهد مقدس برگزار میگردد، «از اسلام تا اسلام» انتخاب کرد تا با دعوت از اساتید و صاحبنظران این حوزه، چهرۀ اسلام واقعی و تعاملات سازندۀ آن با جهان غرب را برای دانشجویان ایرانی خارج از کشور ـکه سفیران علمی و فرهنگی ایران در دنیا بهشمار میآیندـ، تبیین و تشریح نماید.
به گزارش نهادایران، کتاب کتاب از اسلام تا اسلام، حاصل سخنرانیها و مباحث مطرحشده در این همایش است که پس از پیادهسازی، بازنویسی و ویرایش گردیده است.
آنچه محتوای این کتاب را خواندنیتر میکند، تنوع موضوعات و جایگاه علمی و اجرایی سخنرانان است که بعضاً از برجستهترین چهرههای علمی و اجرایی در حوزۀ تخصصی خود در سطح ملی هستند و به همین دلیل، نظرات و بیانات آنها در موضوعات مطرح شده، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
در این کتاب به مباحثی همچون اسلام نبوی و اسلام اموی، تفاوت های میان قرن بیستم با قرن بیست ویکم، مقاومت فلسطین در دفاع از اسلام نبوی، الگوهای علمی معرفی اسلام به غرب، تفاوت نظام فکری اسلام با مکاتب بشری، رسانه های غربی و سوءاستفاده از اسلام ستیزی و مواردی از این دست را میخوانیم.
در پایان بر خود لازم میدانیم که در وهلۀ اوّل از تمامی اساتید و بزرگوارانی که دعوت این نهاد را برای ایراد سخنرانی در این همایش پذیرفتند، تشکر نموده و در ادامه از همکارانی که ما را در پیادهسازی، بازنویسی و ویرایش محتوای تهیه شده، یاری رساندند، تقدیر نموده و توفیقات روزافزون ایشان را از درگاه خداوند متعال خواستاریم.