دین و اخلاقصحیفه سجادیه

شرح نیایش بیستم صحیفه سجادیه به قلم حجت‌الاسلام سید محمد مرتضوی – بخش سیزدهم

در قسمت‌های قبلی ضمن ارائه مفاهیم اخلاق و ایمان، یقین، نیت و اخلاص، در باب اظهار بی‌نیازی و نحوه درخواست روزی، نحوه عبادت و فخر نفروختن به انجام آن خواندیم. همچنین به موضوع «فروتنی در جامعه» و «پایداری و استقامت بر باورها» و «نحوه صحیح استفاده از عمر» در گفتار امام (ع) پرداختیم.

به گزارش نهادایران، در قسمت سیزدهم شرح دعای بیستم صحیفه سجادیه به موضوع حرکت به سوی کمال و ثابت نماندن در یک حال می‌پردازیم.

امام سجاد (ع) در بخش پایانی قسمت سوم نیایش میفرماید:

اللَّهُمَّ لَا تَدَعْ خَصْلَةً تُعَابُ مِنِّی إِلَّا أَصْلَحْتَهَا، وَ لَا عَائِبَةً أُؤنَّبُ بِهَا إِلَّا حَسَّنْتَهَا، وَ لَا أُکرُومَةً فِیّ نَاقِصَةً إِلَّا أَتْمَمْتَهَا

بارالها! صفتی که در وجود من، مایه نقص و ننگ شمرده می‌شود، تا آن را اصلاح نکرده‌ای به حال خود رها مکن و عیبی که موجب سرزنش من میشود تا آن را نیکو نساخته‌ای به حال خود وا مگذار و هر ویژگی پسندیده‌ای که در آن کاستی وجود داردتا آن را به کمال نرسانده‌ای فرو مگذار.

درخور توضیح است؛ انسان همواره در حال تغییر و شدن است و تلاشش میکند شخصیت و جایگاه خویش را ارتقا دهد و آن چه نقص و کاستی به شمار میرود آنها را ترمیم و اصلاح کند.

در این میان از انسان مسلمان که بر آموزه های الهی تکیه کرده انتظار بیشتری است که باید پیامبرانه بیندیشد و پیامبرانه عمل کند. خود و جامعه را از ایستایی عبور دهد و به تحرک و جنبش درآورد.

به همین رو امام سجاد (ع) در این فراز بر مسلمانان می‌موزد که مبادا خود را در حال ثابت یا رو به کاهش رها نماید بلکه با استعانت از درگاه خداوند متعال باید لحظح لحظه خود را سامان بخشد و کاستی‌های خود را اصلاح کند و در جامعه به یک عنصر تاثیرگذار بدل شود.

امام کاظم (ع) فرمود: مَنِ استَوى يَوماهُ فهُو مَغبونٌ ، و مَن كانَ آخِرُ يَومَيهِ شَرَّهُما فهُو مَلعونٌ.[1] هر کس دو روزش یکسان باشد زیان کرده و هر کس فردا روزش بدتر از روز قبل باشد، او ملعون است.

[1]. بحارالانوار ج 5 ص 372

 

* همچنین برای مشاهده قسمت‌های قبلی، می‌توانید از لینک‌های زیر استفاده کنید.

شرح نیایش بیستم صحیفه سجادیه / قسمت اول

شرح نیایش بیستم صحیفه سجادیه / قسمت دوم

شرح نیایش بیستم صحیفه سجادیه / قسمت سوم

شرح نیایش بیستم صحیفه سجادیه / قسمت چهارم

شرح نیایش بیستم صحیفه سجادیه / قسمت پنجم

شرح نیایش بیستم صحیفه سجادیه / قسمت ششم

شرح نیایش بیستم صحیفه سجادیه / قسمت هفتم

شرح نیایش بیستم صحیفه سجادیه / قسمت هشتم

شرح نیایش بیستم صحیفه سجادیه / قسمت نهم

شرح نیایش بیستم صحیفه سجادیه / قسمت دهم

شرح نیایش بیستم صحیفه سجادیه / قسمت یازدهم

شرح نیایش بیستم صحیفه سجادیه / قسمت دوازدهم

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا