دکتر سهرابپور: کار عمده و جاری نهاد، همین ارتباط با دانشجویان خارج از کشور است.
به گزارش نهادایران؛دکتر سعید سهرابپور رئیس سابق دانشگاه صنعتی شریف و قائم مقام سابق بنیاد ملی نخبگان است، که با وجود بازنشستگی این روزها با دبیرخانه جذب بنیاد نخبگان همکاری میکند. بنیاد و دبیرخانه جذب یکی از مراکز مراجعه دانشآموختگان خارج از کشور است. به همین بهانه سراغ ایشان رفتیم و درباره نهاد گفتگو کردیم.
بنیاد نخبگان چه برنامههایی برای جذب دانشآموختگان دانشگاههای خارج از کشور دارد؟
اینجا دبیرخانه جذب نخبگان است. یعنی آنهایی که نخبه هستند و می خواهند در دانشگاهها استاد شوند میآیند و اپلای میکنند. مدارکشان را اینجا میدهند. ما کارگروههایی داریم، پزشکی، مهندسی، کشاورزی و… بررسی میکنیم و آنهایی که رزومه قوی دارند و دانشآموخته دانشگاههای تراز بالا هستند را، که میگوییم نخبه هستند، معرفی میکنیم به هر دانشگاهی که بخواهد. دانشگاههای خوب فوری جذب میکنند، چون دنبال نیروی نخبه هستند. البته چون فرایند جذب زمانبر است، بنیاد بودجهای دارد که سال اول که فرایند جذب در جریان است، از اعضای هیئت علمی در حال جذب حمایت هم میکند. مشکلات اقتصادی بیشتر است و ما هم در حال تلاش برای بیشتر کردن حمایت به خصوص در حوزه مسکن هستیم. چرا که استاد جوان خیلی با مشکلات مالی درگیر است.
با توجه به تعاملاتی که بنیاد و شخص شما با نهاد داشتهاید، به نظر شما نهاد نمایندگی چه کارکردی دارد و چه کارهایی میتواند بکند؟
در سالهای اخیر و بعد از مسئولیت حاج آقا مرتضوی، تمرکز روی مسائل علمی در نهاد بیشتر شده است. قبلا فقط انجمن های اسلامی بودند و بیشتر تشکیلات برای فعالیتهای مذهبی تنظیم شده بود. اما همان طور که بعد از جنگ و بعد از سالهای بازسازی که باید پیشرفت میکردیم، مقام معظم رهبری فشار آوردند روی پیشرفت علمی، نهاد نمایندگی هم باید روی این موضوع حساس باشد. رهبری در جلسات ماه رمضانها برای دانشجویان و اساتید که از 23 ،24 سال پیش شروع شد، روی علم و پیشرفت علمی تاکید کردند. خیلی از این پیشرفتها مرهون این تاکید و پیگیری ایشان بوده است. هر چند مسئولیت اجرایی با بخشهای دیگر است اما نهاد هم باید نسبت به این مساله دقت کند و کمک کند.
البته کار عمده و جاری نهاد که بالاخره همین ارتباط با دانشجویان خارج از کشور است. دانشجویان خارج از کشور و در درجه اول آنهایی که اعتقاداتی دارند. دانشجویان مذهبی هم در راسشان انجمن های اسلامی است. نهاد از انجمنهای اسلامی حمایت میکند و کار اصلی، همین حمایت از دانشجویان مذهبی است. البته انجمنها هم باید از خط مشی ائمه ما استفاده کنند. از خط مشی سردار سلیمانی استفاده کنند. بتوانند با همه همراهی کنند. با روابط صمیمانه و دوستانه با دانشجویان دیگر برخورد کنند. مانند ائمه که همه را جذب می کردند و پیغمبر که همه را جذب می کرد. با مهربانی و دوستی. در این جو فعلی یک درجه هم سختتر شده است اما این وظیفه است. به هر حال این وظیفه ی این نهاد ایران که ارتباط با دانشجویان ایرانی خارج از کشور است و اینها هستند که اولا باید برگردند و ثانیا علوم جدید هم بیاورند و اینجا بمانند و خدمت کنند. حالا یک عده شان هم ممکن است برنگردند، خیلیهاشان هم ماندهاند و برنمیگردند و همان جا هم کار میکنند. اگر همان جا هم کار میکنند ولی هنوز عقاید اسلامی و علاقه به جمهوری اسلامی دارند هر نوع کمکی که به جمهوری اسلامی می توانند بکنند. اطلاعات بفرستند، چیزهای جدید فهمیدند بفرستند، کمک کنند.
فکر میکنید نهاد الان اولویت کاریاش را روی چه بگذارد؟
انجمنهای اسلامی روی حوزه علم و فناوری هم وظیفه دارند. باید به فکر انتقال دانش به ایران باشند. نهاد هم باید به ایجاد روابط بین ایران و ایرانیان خارج از کشور کمک کند. ایرانیان خارج از کشور همه مثل انجمنهای اسلامی نیستند ولی بالاخره مملکتشان را دوست دارند. حالا یک عدهشان متدین هستند و یک عدهشان هم نیستند ولی خیلیهاشان هستند که مملکتشان را دوست دارند. نهاد و انجمنهای اسلامی در حفظ هویت ایرانی و اسلامی دانشجویان خارج از کشور باید تلاش کنند. به طور کلی باید پلی باشند میان ایران و ایرانیهای خارج از کشور تا کشور از دانش و توان آنها هم بهره ببرد