آمار کسب و کارهای اینترنتی در سکوهای داخلی و خارجی
کسب و کارهای اینترنتی در سکوهای داخلی و خارجی
مرکز ملی فضای مجازی جزئیات آماری از فعالیت کسب و کارها و اقتصاد دیجیتال را در پلتفرمهای داخلی و خارجی منتشر کرد.
به گزارش نهادایران به نقل از مرکز ملی فضای مجازی، مصاحبه تلویزیونی دبیر شورایعالی فضای مجازی در هفدهم آبان ماه سال جاری در خصوص مهاجرت کسب و کارهای خرد به سکوهای داخلی، انعکاس نادرست برخی از رسانهها را به همراه داشته است.
تاکید دکتر فیروزآبادی در این مصاحبه بر «کسب کارهای خرد» بوده که برخی از خبرگزاریها و پایگاههای خبری با حذف عبارت «خرد»، به اشتباه این آمار را به کل کسب و کارها تعمیم دادهاند.
شایان ذکر است گزارش تشریحی مربوط به آمار ارائه شده جهت تنویر افکار عمومی به ویژه رسانهها و خبرگزاری به شرح ذیل ارائه میگردد.
۱. پس از بررسی، صحتسنجی و تطبیق گزارشهای آماری منتشره از مراجع ذیل در خصوص اقتصاد اینستاگرام و تطبیق این گزارشها با گزارشهای رصدی مرکز ملی فضای مجازی، ابعاد مختلف وابستگی اقتصاد دیجیتال کشور به این سکوی خارجی احصاء و به اطلاع تصمیمگیران رسانده شده است.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
وزارت صنعت، معدن، تجارت
سازمان نظام صنفی رایانهای
اتحادیه کسب و کارهای اینترنی
گزارشات دورهای ایسپا
گزارش تجاری تکراسا
گزارش بازار تبلیغات تکراسا
کمیسیون دانش بنیان و فدراسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق بازرگانی
مرکز رشد دانشگاه امام صادق (ع) (سپه را)
گزارشهای منتشره از شرکتهای بورسی (اپراتورهای ثابت و سیار و…)
گزارش برخی از شرکتهای بخش خصوصی فعال در زیست بوم فضای مجازی کشور؛
۲. آنچنان که در مصاحبه دبیر شورای عالی فضای مجازی به آن اشاره شده است، سکوهای داخلی قابلیت میزبانی از کسب و کارهای خرد را داشته و میتوانند بستر مناسبی برای خرید و فروش و پشتیبانی از صنوف و مشاغل مختلف باشند. جدول زیر ده سکوی داخلی (که مورد اشاره دبیر شورای عالی فضای مجازی بودهاند) را از حیث امکانات کارکردی و تجاری با نمونه مشابه خارجی مقایسه نموده است. امکانات کارکردی به مجموعهای از قابلیتهای پایهای در سکو اشاره دارد که امکان تعامل، بازخوردگیری، فروش و شبکهسازی را برای صاحبان کسب و کار فراهم مینماید. امکانات تجاری نیز به گروهی از مولفهها توجه دارد که امکان بازارسازی را برای بازیگران اصلی اقتصاد دیجیتال فراهم مینماید:
۳. آنچنان که اقتصاد دیجیتال را در سه لایهی «هسته»، «اقتصاد دیجیتال» و «اقتصاد دیجیتالی شده» تقسیمبندی میکنند، اقتصاد اینستاگرام نیز در این سه بخش مورد بررسی قرار گرفته است. از مجموع گزارشهای آماری که در بخش قبل ذکر گردید، حجم بازار اینستاگرام در ایران در سال ۷۰ هزار میلیارد تومان است که اگر بخشهای فاقد آمار را به صورت تخمینی به آن اضافه کنیم حداکثر ۷.۳ درصد از اقتصاد دیجیتال کشور را تشکیل خواهد داد. تاکید مینماید که این ۷.۳ درصد نسبت حجم بازار اینستاگرام به کل اقتصاد دیجیتال کشور بوده و سهم اقتصاد اینستاگرام نسبت به تولید ناخالص داخلی بسیار کمتر از این مقدار است. مشروح این آمار به شرح ذیل است:
الف) سهم ترافیک اینستاگرام از کل حجم بازار فروش ترافیک توسط کاربران ارتباطی ثابت و سیار ۵۰ درصد بوده و معادل ۳۰ هزار میلیارد تومان در سال جمع بندی شده است.
ب) برآورد میزان حجم بازار اینستاگرام در لایه دوم اقتصاد دیجیتال در حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان در سال برآورد میشود. حجم بازار در این بخش محصول فعالیت خدماتی همچون خدمات تبلیغاتی، خدمات پشتیبانی مشتریان، خدمات لجستیک، خدمات راهکار جامع و… است.
ج) برآورد حجم بازار “اقتصاد دیجیتال شده” با اینستاگرام (شامل صفحات فروش البسه و پوشاک، هنرهای تجسمی و دستی، لوازم آرایشی و بهداشتی، زیورآلات، خدمات آموزشی و …) ۲۵ هزار میلیارد تومان در سال تخمین زده میشود.
۴. مشاغلی که بر بستر اینستاگرام شکل گرفته یا توسعه یافتهاند را در سه بخش اصلی میتوان تقسیمبندی کرد:
الف) مشاغل صنفی: این دسته از مشاغل دارای مجوز فعالیت از صنوف مختلف بوده و از شبکههای اجتماعی بعنوان بستری برای بازاریابی استفاده میکنند. فروش اصلی این دسته از مشاغل در خارج از اینستاگرامو با استفاده از درگاههای پرداخت اختصاصی یا بصورت حضوری صورت میپذیرد.
ب) مشاغل خرد: این دسته از مشاغل بصورت صنفی فعالیت نمیکنند و علاوه بر بازاریابی، از اینستاگرام و دیگر پیامرسانها بعنوان ابزار ارتباطی با مشتریان خود استفاده میکنند. براساس بررسیهای صورت گرفته حدود ۴۱۵ هزار صفحه اینستاگرامی متعلق به مشاغل خرد بوده که شامل کسب و کارهای خانگی و مشاغل زیر پلهای هستند. پرداخت این گروه از مشاغل عمدتاً بصورت کارت به کارت یا پرداخت در محل انجام میشود.
ج) مشاغل محتوایی: درآمدزایی این دسته از مشاغل مبتنی بر فروش کالا یا خدمات نیست، بلکه از طریق مدیریت صفحات اینستاگرامی و جذب مخاطب اقدام به جذب تبلیغات و درآمدزایی مینمایند. اگرچه حدود ۶۰ درصد از مشاغل ایجاد شده در اینستاگرام در این بخش قرار دارند ولی حجم بازار این گروه ۷.۵ درصد از کل است.