حجت الاسلام محمدزاده یزدی: کسب علم باید همیشه و در همه جا ادامه یابد.

کسب علم باید همیشه و در همه جا ادامه یابد.

سخنران اخلاقی همایش هفدهم، خطاب یه اساتید و دانشجویان خارج از کشور گفت: از هر کس و در هر زمانی و همیشگی باید کسب علم استقرار بیابد تا به دانش ما افزوده شود.

محمدزاده یزدی که سخنران اخلاقی هفدهمین همایش سالانه اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور بود در ابتدای صحبت های خود با اشاره به اهمیت کسب دانش در مسیر تعالی انسان گفت:

مستحضر هستید که تکلیف اصلی همه‌ی ما دو اصل است که در یک بیان امام مجتبی علیه‌السلام آمده. حضرت فرمود: هر کسی باید به سمت کمال و تعالی حرکت بکند. برای این حرکت، خداوند ابزارهایی را در اختیار ما گذاشته مثل پیامبران و راهنماهایی در بیرون مثل انبیا، ائمه و کتاب‌های آسمانی و پیامبران و راهنماهایی در درون مثل عقل، فطرت، وجدان، الهام و اینجور مسایل. اینها دست به دست هم میدهد تا انسان را به کمال و تعالی برساند و البته شیاطین تلاش می‌کنند که ما را از حرکت به سمت کمال بازدارند و انسان را به سمت انحطاط بکشانند.

هرانسانی یک ظرف است. علی علیه السلام می‌فرماید انسان‌ها هر کدامشان یک ظرف هستند. بعضی‌ها به اندازه‌ی یک لیوان هستند و زود سر میروند و تا یک مشکلی برایشان پیش می‌آید از کوره در میروند، بعضی‌ها پشت بزرگترن و اقیانوس هستند. کوه‌های یخ هم در دریا آب شود دریا تکون نمی‌خورد و آرام است.

حضرت می‌فرماید که بهترین انسان انسانی است که روحش بزرگتر باشد و ظرفیت وجودیش و نگاهش کلان‌نگر باشد. دوراندیش‌تر باشد. حضرت میفرمایند که در وجودتون دو چیز قرار بدهید؛ کلمه اول باید ظرفتون پر از دانش نافع برای بشریت باشد. علی علیه‌السلام یک بیانی دارند که می‌فرمایند کمر من را دو گروه شکستند؛ دانشمندان بی‌دین و متدینین بی‌سواد. اگر کسی می‌خواهد موثر باشد در خلقت، باید حتما متدین باسواد باشد و ظرف وجودش پر از دانش باشد.

دانشی که در هر زمان است و فارغ‌التحصیلی ندارد. آقای دکتر سهراب‌پور فرمودند در این شرایط سنی هم مشغولند. حتی ائمه ما که به دریای علم متصل هستند میگویند ما هم اگر متوقف بشویم و دانش‌مان اضافه نشود، کم می‌آوریم. باید دایم هر زمان و در هر کجا علم یاد بگیرید حتی از کفار و مشرکین. خیلی از کفار را پیامبر خدا دستور می‌دادند که به مسلمانان خواندن و نوشتن یاد بدهند.

استاد سهراب‌پور فرمودند امثال شهید چمران و خودِ استاد محترم که این همه خدمت به نظام داشتند اینها در آمریکا دوره دیده‌اند، پس محدودیت ندارد. از هر کسی در هر زمانی و همیشگی باید این کسب علم استقرار بیابد تا دانش ما افزوده شود.

سخنران اخلاقی همایش هفدهم، در ادامه به لزوم داشتن تقوا در کنار علم و راه های رسیدن به آن اشاره کرد و اظهار داشت:

رهبری یک تعبیری دارند می‌فرمایند که ملت ایران باید قوی بشود. دبیر محترم آخرین جمله‌ای که در بیان احساسی‌شون بود، قوی شدن ایران بود. ما باید قوی باشیم، مسلمان باید شاخص باشد تا در جهان بتواند حرفش را به کرسی بنشاند. خب آیا دانش تنها کفایت می‌کند؟ حضرت فرمودند نه چون خیلی‌ها دانش دارند، باید تقوا هم در کنارش باشد. باید یک مصباح خدا باشید، ببینید مصباح در عربی به اون فانوس‌های دریایی میگن که کنار ساحل میگذاشتند.

بلند می‌ساختند و بالا می‌گذاشتند تا کشتی از دور بتواند آن را ببیند. این چراغ ها آن موقع خودنمایی‌ میکرد و همه به خاطر این فانوس دریایی به ساحل می‌رسند، به هدف می‌رسند. مصباح‌الهدی یعنی همین یعنی چراغ هدایتی که شخص خودش نورانی است خودش واصل شده و دیگران هم با نگاه به او می‌توانند به هدف برسند.

حضرت می‌فرماید که همه شما باید ظرفتان پر از دانش دانش نافع برای بشریت باشد. باید این دو تا در کنار هم قرار بگیره و الادین بدون دانش میشه امثال ابن ملجم که متدین بود یا عمر سعد که قاری قرآن هم بود ولی بصیرت نداشتند و آمدن به جنگ امام‌شان و اون فجایع را به بار آورد.ن چون اگر کسی دانش و بینش کافی نداشته باشد نمی‌تواند بسمت هدف حرکت کند و هر چه تلاش بکند، از مسیر منحرف‌تر میشود.

حضرت فرمودند اگر کسی میخواهد کاری بکند حتما باید دانش لازم آن کار را داشته باشد وگرنه خرابکاری او بیشتر میشود. پس حتما باید دانش داشته باشد و حتما باید دین داشته باشد. اگر دین نداشته باشد مثل دانشمندانی میشود که هیروشیما و ناکازاکی را ایجاد کردند مثل دانشمندانی میشود که هر روز مواد شیمیایی مخدر جدیدی تولید می‌کنند که بشریت را نابود بکنن.. پس حضرت می‌فرمایند که این دو تا را در کنار هم داشته باشید.

بعد برای اینکه چنین اتفاقی بیفته حضرت امیر علیه‌السلام میفرماید اوصیکم بالنظم. یعنی اگر کسی میخواهد به جایی برسد حتما در کنار تقوا، نظم و برنامه‌ریزی در کارش باید باشد. علی علیه‌السلام فرمودن اگه می‌خواهی ببینی کسی متقی هست یا نه، یکی از ویژگی‌هایش این است که باید تحرکش دائمی باشد و خستگی ناپذیر باشد. حتما سه تا برنامه کاری داشته باشید؛ بخشی از زندگیتون را به ارتباط خودتون با خدا اختصاص بدید.

اگر دشمن، امروز دارد برعلیه قرآن کار می‌کند و قرآن سوزی راه انداخته، این نشان میدهد که این معجزه‌ای متفاوت بوده و اون چیزی که بشریت برای همیشه از آوردن مثلش عاجز هست. در زمانی که ادبیات عرب به اوج خودش رسید قرآن آمد از آن زمان، قرآن اعجازی شد متفاوت با تمام معجزه‌های قبلی. همه‌ی مجزات قبلی دارای زمان و مکان بود اما قرآن اعجاز فرازمانی و فرامکانی چون بعد از پیامبر ما دیگه پیامبری نمیاد و باید این موجود برای همیشه دست بشریت می‌ماند. هیچ کتابی در تاریخ نیست که هزار و پانصد سال بگذره و روز به روز شگفتی‌های آن بیشتر مشخص شود.

بخش دوم؛ ارتباط خودتون با کار یعنی هر کسی هر کاری که داره بخشی از زندگیش باید به کارش اختصاص یابد. به مطالعه به تدریس به فرزند پروری که یکی از مهمترین رسالت والدین است. به خصوص مادران گرامی نکند این رسالت را در حاشیه قرار دهند. مادر شدن اصل اول است و بعدش کار علمی.

بخش سوم؛ ارتباط خودمان با تفریح و ورزش است. این که در زندگی هر کسی باید تفریح باشد البته تفریحی که انتخاب میشود باید حلال باشد باید دوست داشتنی باشد و جالبه که اگر کسی می‌خواد ارتباطش با خدا و ارتباط با کار محفوظ باشد، در روایت گفتن باید از تفریح و ورزش کمک بگیرد. خیلی عجیبه بعضی‌ها غافلند از این موضوع.

آدم تا جوان است قدر جوانی را نمی‌داند، معمولا اگر کسی سالمند بود و سالم بود آنوقت هنرمند است کسی که میخواهد یک عمر به نظام خدمت بکند اول باید سلامت خودش را حفظ بکند بخاطر همین، اسلام انقدر تاکید بر ورزش دارد. سال‌ها قبل یک نفر را که بیماری اعصاب داشت بردیم پیش یک دکتر که خیلی ماهر بود. گفت که ایشان روزی نیم ساعت پیاده‌روی کند. گفتم آقای دکتر هیچ دارویی نمی‌خواد؟ گفتن نه، دارویی نمی‌خواهد فقط روزی نیم ساعت پیاده‌روی.

بعدها یک روایت از پیامبر (ص) دیدم که حضرت فرمودند بیماری‌های روحی و جسمی‌تان را بهترین چیزی که درمان می‌کند پیاده‌روی است. مخصوصا اگر کسی همسرش و بچه‌هارم کنار خودش بیاره شب‌ها قدم بزنند و با همسرش صحبت بکنه خیلی خوب است. اگه دنیای امروز میگن که بشینید حرفهای همسرتان را بشنوید، پیامبر گرامی اسلام که همه‌ی بشریت منتظر بودن لب باز بکند و چیزی برای انسان بشریت بگوید، خودش که به منزل میرفت به همسرش می‌گفت که تو برایم حرف بزن.

حجت الاسلام یزدی محمدزاده یزدی در بخش دوم صحبت های خود به ویژگی های کسی که میخواهد یاور امام زمان خودش باشد اشاره کرد و اظهار داشت:

حضرت فرمودند که بیاید یاوران امام زمان‌تان باشید. ببینید ما امری فراتر از مهدی باوری داریم که باید به مهدی یاوری برسیم. علی علیه السلام فرمود اگر کسی بخواهد امام زمانش را یاری کند چهار ویژگی باید داشته باشد. اول این که اهل ورع باشد که یک پله بالاتر از تقوا است. خب کسی محرمات را انجام نمیدهد و واجباتش را هم مراقب است که ترک نکند ولی کسی که حتی مشبهات را هم انجام نمیدهد اهل ورع است.

یعنی اگر این نوشیدنی را الان شک دارد که آیا درصدی هم الکل دارد یا خیر، خب اجباری ندارد و استفاده نمی‌کند. این را میگویند ورع، یعنی حتی لبه پرتگاه حرکت نمی‌کند که با کوچکترین چیزی سقوط کند.

دومین صفت این است که سختکوش باشد. کسی مهدی‌یار است که سختکوش باش. نمیگذارد وقت تلف بشود. سومین ویژگی که حضرت فرمودند؛ عفت است. کسی که میخواهد یاور امام زمانش باشد باید عفیف باشد. ما یک حجاب داریم و یک عفاف داریم. حجاب پوشش بیرونی است عفاف یک منش درونی است.

بین زن و مرد هم فرقی ندارد هم زن‌ها باید حجاب داشته باشن هم مردها و عفاف هم زن هم مرد باید داشته باشند. دختر امام حسین علیه‌السلام در کربلا وقتی که بالای سر پدر می‌آید، موقع از گوش پاره شده برای دزدیدن گوشواره گله نمی‌کند، اون موقع از شهادت بعضی‌ها گله نمیکند، میگوید پدرجان نگاه کن روسری از سر ما کشیدند.

عرض کردم حجاب یک امر بیرونی و ظاهری است و عفت یک امر درونی است. عفت مقوله‌های گسترده و عرصه‌های متنوعی دارد. اگر انسان بخواهد عفیف باشد مثلا در صحبت کردن عفیف باشد وقتی که با نامحرم صحبت می‌کند نباید صدایش را ظریف کند که نامحرم فریفته نشود. نباید به صورت نامحرم زل بزند و به اصطلاح غیرعفیفانه نگاه نکند. راه رفتنش باید با حیا باشه.  نباید ولع داشته باشد و حرص بزند.

گاهی انسان میبیند بعضضی‌ها چگونه به غذا حمله می‌کنند ولی بعضی چقدر عفیفانه و آرام غذا می‌خورند و اگر غذایی اضافه ماند آن ر برای مثلا فرض کنید برای گنجشک محل‌شان میگذارند. پیامبر خدا فرمودند اگر غذای اضافه را دور ریخته باشی و گنجشک محل تو گرسنه بخوابد تو باید پاسخگو باشی.

و آخرین ویژگی برای کسی که میخواهد یاور امام زمانش باشد این است که مثل سد نفوذ ناپذیر باشه. یعنی اشکالی به او وارد نشود و رخنه‌ای در کارش نباشد. هیچ ایرادی نتوانند از او و از کارش بگیرند.

این خروجی کار یک مومن است. این دستور علی علیه السلام این دستور پیامبر خداست که سعی کنید هر چه که می‌سازید هرچه که در اختیارتون هست مثلا در ساختار حاکمیت، ما انسان سازی می‌کنیم، یک مادر، فرزندی را تربیت می‌کن، یک معلم دارد روی یک شاگرد سرمایه‌گذاری می‌کند، یک موقع انسان یک محصول فیزیکی را می‌سازد، یه مقاله‌ای را تولید می‌کنه، علمی را تولید می‌کنه بالاخره محصول ما نباید ایردی داشته باشد. فرمود به کیفیت توجه داشته باشید و کیفی بسازید.

سخنران اخلاقی همایش هفدهم بخش پایانی صحبت‌های خود را وصایای پیامبر (ص) اختصاص داد و گفت:

مستحضر هستید سر پیامبر خدا در آغوش علی علیه السلام بود و حضرت علی میفرماید دیدم که لب‌های مبارک پیامبر دارد تکان می‌خورد. گوشم را آوردم کنار لب‌های پیامبر خدا؛ سه جمله گفتند تا دیگر صدایشان شنیده نشد و روح بلندشان پرواز کرد. آخرین کلمات حضرت که طبیعتا کلیدی‌ترین نکاتی است که فرموده‌اند سه جمله است.

حضرت فرمودن که الله الله فی الصّلاه شما را به خدا مواظب نمازتان باشید. در سرتاسر قرآن به ما نگفتند اقرا الصلاه، بلکه گفته‌اند اقیم الصلاه، نماز را اقامه کن. حضرت امام (ره) می‌فرمودند سرتاسر قرآن موعظه است اما خدا میگوید ای انسان، من برایت یه موعظه دارم و آن هم اینکه کارهایت را برای خدا اقامه کن.

دومین نکته که پیامبر فرمود این بود که مواظب زیردستان‌تان باشید. اگر مدیر هستی مواظب کارمندانی که زیر دستتان هستند باشید، با آنها با ملایمت و رافت برخورد بکنید.

و آخرین جمله‌ای که حضرت فرمودند این بود که مواظب همسرتان باشید این همسر امانت خدا دست شماست. امانت خدا دست شماست دین همسرمان مواظب باشیم دین بچه‌های‌مان را مواظب باشیم. در پایان چند بیت از امام رضا علیه‌السلام بخوانم و رفع زحمت کنم:

من ندیدم که کریمی به کرم فکر کند                         به چه مقدار به زائر بد هم فکر کند

از شما خواستن عشق است ضرر خواهد کرد             هر که در وقت گدایی به رقم فکر کند

بهتر این است که زائر اگر آمد به حرم                      دو قدم عشق بورزد سه قدم فکر کند

به کف صحن به گنبد به غم گوهرشاد                    زیر این قبه به هستی به عدم فکر کند

به دو گلدسته دو تا ساق به دوش گنبد                 به رواقی که شده پیش تو خم فکر کند

به چرا سال گذشته دو سه بار و امسال                   فقط این بار…به این قسمت کم فکر کند

به خودش…نه به کسانی که به یادش آمد                  چون که در آینه کاری حرم فکر کند

موقع دست به سینه شدن و عرض سلام                   کربلایی شده هرکس به علم فکر کند

چون که از باب جواد تو کسی داخل شد                خنده داراست که دیگر به قسم فکر کند

دیر وقتی ست که تا در حرمت دم بدهد               جای دم حضرت عیسی به دو دم فکر کند

بهترین نوع زیارت شده اینکه امشب                     هم کسی گریه کند پبش تو هم فکر کند

هدیه به پیشگاه مقدس امام رضا علیه السلام صلواتی مرحمت بفرمایید

و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته

 

*جهت مشاهده سایر اخبار، سخنرانی‌ها و ویدیوهای مربوط به همایش هفدهم، میتوانید از طریق لینک زیر، به صفحه ویژه هفدهمین همایش سالانه اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور مراجعه نمایید.

صفحه ویژه هفدهمین همایش سالانه اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا